Blog

Kristalfabriek Val Saint-Lambert

  |   Non classé

Na een koffie in het Centre Viva gingen we met de bus naar Seraing om Val Saint Lambert te bezoeken: 1000 jaar geschiedenis, een nobel materiaal, een indrukwekkende knowhow, emoties.

In 1825 nam de kristalfabriek de gebouwen van de oude cisterciënzerabdij over die in 1202 werd gesticht en tijdens de Franse Revolutie verdween. In de 19e eeuw stonden de rivieren de Maas en Seraing aan de basis van de ontwikkeling van de ijzer- en staalindustrie. De luxe kristalfabriek van Val Saint Lambert, een juweel van knowhow, was toen een zeer belangrijk bedrijf.  Vanaf dat moment waren deze twee Belgische producties over de hele wereld bekend en gewaardeerd.

Het Waalse Gewest heeft onlangs dit juweel dat de Cristallerieën is, overgenomen, het pand gerenoveerd en het bezoek van dit prachtige erfgoed georganiseerd. Eindelijk bereiken we de site en na een paar ontspannende stappen ontdekken we dit prachtige gerenoveerde abdijgebouw. Eerste contact met de cafetaria en ontmoeting met onze gids voor de dag.

Het bezoek begint met een gereconstitueerde werkplaats.

Zittend op de terrassen (op de hoogste zitplaats, op de warmste…) kijken we naar een demonstratie bij van de verschillende stappen om “een peer” te maken door een van de laatste meester-glasmakers.  De kunst van het blazen van gloeiend glas.  Verschillende doorgangen in de ovens. Transparantie, kleur, vorm, koeling. Verschillende glasblazers zullen het object in wording passeren, de laatste fase zal het snijden, het graveren in de loop van de talrijke workshops van de tijd van de activiteiten zijn.

We lunchen in de cafetaria, allemaal gegroepeerd, met een smakelijk menu: een biertje of andere, een kervel/spinaziesoep, een quiche naar keuze.  Begeerde taart… gepland voor de terugkeer!

De volgende stap brengt ons naar de aangename projectiekamer.  We zullen veel leren over de geschiedenis van de eerste oven, de chemicus Kemlin en polytechnicien Lelievre, zijn zuiver, verfijnd en kleurrijk kristal, de bijdrage van de art nouveau in het begin van de 20e eeuw.

Op dat moment werkten er 5000 mensen.

Als u alle details wilt, ga dan naar: www.val-saint-lambert.com.

Een paar stappen verder, met een weldadige zonneschijn, gaan we naar de museumgebieden. Kleine of zeer grote kristallen voorwerpen worden bewonderd en onze gids becommentarieert ze met veel detail en humor. We hebben vooral de kristallen piano die muziek en regenboogkleuren verdeelt gewaardeerd, evenals de witte kristallen iglo waarin we op onze beurt de echo en de kristalmuziek hebben getest. 

Het einde van het bezoek nadert, maar ook de winkel voor enkele souvenirliefhebbers. We willen onze zeer prettige gids bedanken en voor de kennis die ze ons heeft gebracht. Een laatste stop bij de cafetaria met een warm welkom: uitwisseling van commentaar tussen ons en proeverij van een koffie, thee of andere … Plus een stuk taart dat we tijdens de lunch zo begeerd hadden.

Het is al 5 uur, we ontmoeten de chauffeur en zijn bus.  De reis wordt al zingend heel gelukkig gemaakt dankzij Grace, zeer deskundig om ons alle hits van onze jeugd te kiezen, waarvan sommige ons de titel of de naam van de zangeres uit de eerste 3 noten geven.  Mooi koor “Ensemble Viva” en we hebben het niet laten regenen! Hier is een mooie dag goed volbracht, aangekomen bij de Place Cardinal Mercier rond 18 uur, laten we onze benen en voeten eens goed opwarmen…

Bedankt voor deze escapade,

Anne